Az élelmiszerbűnözés Sherlock Holmes-a nyerte az ELTE VI. Liftbeszéd fesztiválját

Vitális Flóra, a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója 1. helyezést ért el az ELTE VI. Liftbeszéd Fesztiváljának doktorandusz szekciójában a paradicsomsűrítmények hamisításával kapcsolatos, kétperces bemutatkozójával.

Az ELTE Biológus Tudományos Diákkör által életre hívott Liftbeszéd fesztivál fő célja, hogy a résztvevők mindössze két percben foglalják össze szakterületüket közérthető, szórakoztató formában. A liftbeszéd eredetileg egy üzleti szférában használt meggyőzési technika volt, mára azonban az ilyen frappáns és rövid bemutatkozóknak egyre nagyobb szerepe van a tudományos életben is.

Mint Vitális Flóra előadásában elmondta, közte és Sherlock Holmes között van egy sajátos kapcsolódási pont, ők ketten ugyanis mindketten nyomozók. A fiatal tehetség nyomozati területe kimondottan az élelmiszereken elkövetett bűncselekményekre fókuszál. Flóra kutatásai során hamisított paradicsomsűrítmények detektálásának lehetőségeit keresi, főként közeli infravörös spektroszkópia és elektronikus nyelv használatával. Mint feltárta, a napjainkban használt hagyományos módszerekkel még a nagyarányú (5-10 százalékos) hamisítást is csak részben lehet kimutatni, a fejlett analitikai módszerek révén azonban már 0,5 százalékos hamisításra is fény derülhet. A MATE PhD-hallgatója a nyeremény részeként a Csodák Palotája ajándékcsomagját kapta, melynek keretében egy későbbi időpontban előadást is tarthat a nagyközönség részére.

Az alapszakos kategóriát Édes Lili, az ELTE fizikus alapszakos hallgatója nyerte, aki egy édességen, nevezetesen egy rózsaszín fánkon szemléltette a fúziós erőművek működési elvét, a mesterszakos kategória 1. helyezettje pedig Bozsó Dorottya, az ELTE biológus mesterszakos hallgatója lett, aki autista zebrapintyeket hoz létre és vizsgálja viselkedésüket.

A zsűri tagjai közt Dr. Farkas Alexandra tudománykommunikációs szakértő, a MATE Médiaközpont tartalommenedzsere is helyet kapott.