Népszerűek a Kaposvári Campus képzései

Csaknem 30 százalékkal emelkedett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusára jelentkezők száma. Az agrárképzések népszerűsége egészen rendkívüli, tavalyhoz képest közel 90 százalékkal többen választották ezt a területet. A Campus vezetése szerint a jó eredmények az elmúlt évtizedek munkája mellett a stabil jövőképnek is köszönhető. 

Az idei felvételi eljárásban csaknem 2300-an nyújtották be jelentkezésüket a Kaposvári Campusra, ez tavalyhoz képest átlagosan 27 százalékkal több jelentkezőt jelent. Az első helyes jelentkezők száma is jelentős mértékben, mintegy 20 százalékkal emelkedett. Negyven százalékuk a pedagógiai, több mint egyharmaduk agrár-, 17 százalékuk gazdaságtudományi, míg 11 százalékuk a művészeti tudományterületet választotta. 

Az agrárszakok iránti érdeklődés robbanásszeűen, mintegy 90 százalékkal emelkedett, az elsőhelyes jelentkezések száma is több mint 53 százalékkal megugrott az egy évvel korábbihoz képest. A szakok közül kiemelten az ötéves osztatlan agrármérnöki, valamint a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki alapszak esetében nőtt a jelentkezés. Utóbbi népszerűsége töretlen, idén is 2,5-szeres a túljelentkezés. A jelenlegi adatok alapján a következő években újra a Campus egyik meghatározó agrárképzési szakja lehet az állattenyésztő mérnöki BSc szak. A jelentkezők száma annak ellenére igen biztató, hogy ezt a szakot – annak korábbi kivezetését követően – csak a felvételi eljárás végén nyílt lehetősége újra meghirdetnie az intézménynek. 

Az elmúlt évhez képest jelentősen nőtt a pedagógusképzések népszerűsége, legtöbben idén is a gyógypedagógia, az óvodapedagógus és a tanító szakot választották az alapszakok közül. A tavaly először meghirdetett neveléstudományi mesterképzésre idén kétszer annyian jelentkeztek. 

A gazdaságtudományi képzések közül továbbra is a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy-számvitel alapszak a legvonzóbb a felvételizők számára. Az újonnan meghirdetett képzések közül ígéretes a gazdálkodás és menedzsment alapszakra, valamint a vezetés és szervezés mesterképzési szakra jelentkezők száma.

A művészeti képzések terén továbbra is jelentős érdeklődés mutatkozik a fotográfia BA és az osztatlan színművész képzésre, valamint a közelmúltban először hirdetett mozgóképkultúra és médiaismeret alapszakokra is.

A MATE Kaposvári Campusa a 2021. évi általános felvételi eljárásban 6 felsőoktatási szakképzési, 22 alapképzési, 11 mesterképzési, valamint 2 osztatlan szakot hirdetett meg a jelentkezők számára. A felvételizők igen széles képzési kínálatból – agrár-, gazdaságtudományi, műszaki, művészeti, művészetközvetítői, neveléstudományi és társadalomtudományi képzési területhez tartozó szakok közül – választhattak.