Régiós vidékfejlesztési programot készítettek a MATE kaposvári kutatói

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának oktatói, kutatói dolgozták ki a dél-dunántúli régió komplex vidékfejlesztési programját. A koncepciót dr. Mikes Éva kormánybiztosnak és a térség érintett szereplőinek mutatták be csütörtökön, a Kaposvári Campus Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontban. 

"Somogy elöregedő, kedvezőtlen demográfiai adottságú megye, ahol a kisvárosok is a funkciójukat keresik. A cél, hogy a népesség fogyása megálljon, és helyben tartsuk a munkaképes lakosságot" 

– erről beszélt dr. Mikes Éva, a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, Bőszénfán. Kiemelte: fontos, hogy ne csak nagy ipari központokban gondolkodjunk, vissza kell adni a régió erejét, hitét és lendületét.

"A gazdaságfejlesztésben a figyelem sokszor csak az iparosításra és a befektetésekre irányul, noha ez helytelen és méltánytalan"

– fogalmazott a kormánybiztos. Majd hozzátette a megyénknek minden adottsága megvan a virágzó agrárfejlesztéshez, amelynek Kaposvár lehet a központja van. A hosszútávú cél a régió felemelkedése és a versenyképesség növelése. Mikes Éva kormánybiztos a MATE Kaposvári Campust kérte fel, hogy dolgozzák ki a régió komplex vidékfejlesztési programját. Dr. Csonka Arnold egyetemi docens, projektvezető rámutatott:

"A természeti erőforrások, ökológiai adottságok a régióban kimagaslók, ezek egy okos és fenntartható gazdálkodás alapjait adhatják."

Hozzátette: az ipari potenciálban is vannak kiaknázatlan lehetőségek, ezért a Campus oktatói és kutatói egy kutatásfejlesztési és innovációs javaslatcsomagot is megfogalmaztak, ez tovább növelhetné az ipari termelésben a hozzáadott értéket.
Az eseményen Prof. Dr. Kovács Melinda, a MATE tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese kiemelte:

"Az idén február elsejével létrejött Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem még több erőforrással rendelkezik, így a Kaposvári Campus tudásközponti szerepe tovább erősödik." 

Vörös Péter campus-főigazgató azt hangsúlyozta:

"A Kaposvári Campus mindig arra törekedett, hogy az oktatási és a kutatási tevékenység mellett támogassa a térség gazdaságfejlesztését is."

A régió vidékfejlesztési koncepciója hamarosan a Magyar Kormány elé kerül.